Виконком УЄФА затвердив Регламент з ліцензування клубів та фінансової стійкості на 2023 рік

News

28 червня 2023 року у Ньоні Виконавчий комітет УЄФА затвердив Регламент з ліцензування клубів та фінансової стійкості на 2023 рік.

В останній версії було внесено поправки, спрямовані на посилення порядку обліку транзакцій гравців та забезпечення послідовного виконання вимог щодо стабільності та контролю витрат.

Запропоновані зміни передбачають:

1. Обмеження амортизації реєстрації гравців п'ятьма роками;
Запровадження такої зміни спрямовано на підвищення фінансової стійкості та забезпечення рівного ставлення до всіх клубів. Це має першорядне значення, враховуючи, що нове правило витрат на команду буде вперше реалізовано та оцінено у сезоні 2023/24.
Важливо наголосити, що запропоновані зміни не обмежать діяльність клубів. Наприклад, довгострокові контракти з гравцями (більш ніж на п'ять років) не будуть заборонені Регламентом. Клуби, яким національні керівні органи дозволили укладати контракти з гравцями на термін понад п'ять років, продовжать це робити; тільки розподіл амортизаційних відрахувань на більш тривалий період для цілей Регламенту буде підлягати регулюванню.
Загалом, оновлена редакція Регламенту розроблена таким чином, щоб більша частина амортизаційних відрахувань враховувалася при розрахунку доходів від футболу чи витрат на команду. Рознесення амортизаційних відрахувань терміном понад п'ять років призведе до виключення у короткостроковій перспективі більшу частину цих витрат з відповідних розрахунків. Крім того, більшість національних керівних органів дотримуються рекомендацій ФІФА та обмежують термін дії контрактів гравців п'ятьма роками. Тому ми пропонуємо обмежити період амортизації реєстрації гравців максимум п'ятьма роками, щоб забезпечити рівне ставлення до всіх клубів. У разі продовження договору амортизація може бути розподілена на продовжений період договору, але не більше ніж на п'ять років з дати продовження. Ця поправка не застосовуватиметься через деякий час після події до вже здійснених операцій з переведення.

2. З'ясування обставин, які спричиняють перевірку на знецінення вартості капіталізованого гравця у разі тимчасового перенесення реєстрації;
Пропонована зміна насамперед орієнтована на уточнення формулювання та обставин, за яких керівництво клубу має перевіряти чисту балансову вартість реєстрації гравця щодо знецінення. Дата закриття річної фінансової звітності, тимчасова передача реєстрації гравця.

3. Роз'яснення порядку обліку операцій щодо обміну гравцями;
Запровадження відповідної зміни спрямовано на уточнення порядку обліку, який застосовуватиметься у випадку операцій з обміну гравцями. Підґрунтям для роз'яснення слугували нещодавні судові практики, в тому числі пропозиції, які було прийнято органами фондової біржі на різних територіях, враховуючи міжнародні вимоги бухгалтерського обліку. Отже, якщо резюмувати - облік операцій щодо обміну гравцями спрямований на те, щоб не допустити, аби трансферні операції проводилися з метою штучного завищення прибутку від трансферів, всупереч спортивним цілям.

4. Підтвердження аудиторами клубів того, що вимоги до бухгалтерського обліку належним чином застосовуються у річній фінансовій звітності клубів;
Пропонована зміна спрямована на отримання від аудитора клубу підтвердження того, що претендент на ліцензію виконав вимоги до бухгалтерського обліку, а також короткий опис розбіжностей, якщо це не так.

5. Оновлена дата затвердження та набрання чинності.
Ці поправки були перевірені та схвалені Комітетом УЄФА з ліцензування клубів та набудуть чинності 1 липня 2023 року.

 

Для ознайомлення з останньою редакцією Регламенту УЄФА з ліцензування клубів та фінансової стійкості, буль ласка, скористайтеся цим посиланням

 

Вхід