ЗМІНИ У ВИМОГАХ ЛІЦЕНЗУВАННЯ КЛУБІВ ТА ФІНАНСОВОМУ «ФЕЙР-ПЛЕЙ»

News

18 листопада відбулася онлайн-нарада з представниками адміністративних органів з ліцензування клубів національних асоціацій, в якій взяли участь представники Адміністративного підрозділу з атестації футбольних клубів ЦЛ УАФ. Серед переліку актуальних питань було проведено обговорення запропонованих змін до Регламенту з ліцензування клубів та фінансового «фейр-плей», який буде ухвалено та вступить в силу в 2022 році.

Було анонсовано ряд змін та оновлень вимог спортивних та кадрово-адміністративних критеріїв, спрямованих на розвиток молодіжного та жіночого футболу, зокрема збільшення кількості обов'язкових дитячо-юнацьких команд та відповідно кількості тренерів юнацьких команд належної кваліфікації, а також введення нових кадрових позицій, таких як тренер воротарів, офіцер організації матчу та офіцер футбольної соціальної відповідальності. Також передбачається введення нової обов’язкової вимоги відносно вкладу чоловічого клубу в розвиток жіночого футболу, щодо якого, насамперед в Україні, завдяки ініціативі президента УАФ Андрія Павелка, виконавчим комітетом Української асоціації футболу затверджено стратегічний план розвитку жіночого футболу на період 2020 – 2024 рр. Водночас, відбудеться і посилення критеріїв ліцензування клубів для участі в Жіночій Лізі Чемпіонів.

В рамках правових критеріїв передбачається посилення контролю за розкриттям інформації клубами стосовно кінцевих бенефіціарних власників та пов'язаних сторін, що мають значний вплив на клуб, а також посилення правила «трьох років», яке спрямоване на збереження клубної ідентичності, справедливість змагань, захист кредиторів, в тому числі запобігання фінансових зловживань.

Значні зміни також плануються в фінансовому критерії, зокрема нові звітні дати простроченої заборгованості, спрямовані на посилення контролю за своєчасним виконанням зобов'язань, як в рамках ліцензування клубів, так і фінансового моніторингу УЄФА. А також введення нової вимоги щодо відсутності простроченої заборгованості перед УЄФА, національними асоціаціями та лігами. Обговорювалося впровадження нового критерію ліцензування клубів «позитивний капітал», спрямованого на зменшення боргів клубів та посилення фінансової стійкості клубів.

Не оминули стороною і найбільш обговорювану в ЗМІ інформацію стосовно змін фінансового «фейр-плей», підхід до оцінки якого буде змінений шляхом впровадження нових критеріїв:

  1. «футбольні доходи», мета якого боротися з командами з неефективною бізнес моделлю, великою кількістю гравців на контракті або з клубами з великими боргами;
  2. «ліміт витрат на склад», який спрямований на боротьбу з високим рівнем зарплат та амортизаційних витрат на реєстрацію гравців.

Вищезазначені зміни знаходяться на стадії обговорення та консультацій з відповідними залученими особами та після процесу затвердження остаточні вимоги нового Регламенту вступлять в силу на початку червня 2022 р., про що буде повідомлено всі клуби, у передбачений системою ліцензування спосіб.

Вхід